HTML

Hirdetés

Omega 3 halolaj ? 48x erősebb az Antarctic olaj

omega 3 halolaj

Friss topikok

Linkblog

Blogajánló

Menedékhely: Tudáeső - Célunk tájékoztatni, felvilágosítani

2013.07.23. 13:43 Anti-aging

MENEDÉKHELY: TUDÁSESŐ

Célunk tájékoztatni, felvilágosítani a gép/tv elé szögezett, embereket…

Sportunkról és természetes, méregmentes tudományos ismeretekről, megoldásokról.

Csatlakozz Facebook-on Tudáseső oldalunkhoz!


Keresd a tudást, oszd meg a tudást és ha már Facebook Like-old a tudást!


„Azért választottam a mountainboardozást, mert ki akartam szakadni a város zajából a természetbe.” – Német Attila, Ajka, többszörös magyar freestyle bajnok

A „sportunk” pozitív mellékhatásai: 
- jobb alak, izmos fenék és combok 
(tapasztalat: 2 hét -5 kg 2 naponta 1 óra „edzéssel”)
- javítja az állóképességet és a kitartást

Videóink, képeink a Tudáseső oldalunkon!

Ha kérdésed van, segítünk, keress minket bátran Facebook-on: 

Németh Attila 2 arany és 3 ezüstérem (város: Ajka)
Szalai Ákos 1 bronzérem (város: Ajka)

 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

Nyaralj akár INGYEN! Hogyan?

2012.07.24. 16:37 Anti-aging

Kérdőív kitöltésével segítelek, hogy megértsd! Ez nem a központi oldal, ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy részletesen mindent tisztán láss és tudj kitől kérdezni.

Utazási szokások felmérése és megoldások...

ugyan azt a minőséget sokkal olcsóbban.

Hogyan?

Szólj hozzá!

Hogyan keress MA egyre többet hónapról hónapra? - VIDEÓ

2012.05.15. 15:48 Anti-aging

Szólj hozzá!

TIPP: Betanított internetes munka - Keress 2000-3000Ft-ot akár csak napi 10-20 perc hatékony munkavégzéssel

2012.05.06. 22:24 Anti-aging

 Betanított internetes munka

Keress 2000-3000Ft-ot napi 10-20 perc hatékony munkavégzéssel.

Aki a cipófűzőjét be tudja kötni, az meg tudja csinálni!

Facebook-on már több, mint 40.000-en nyomtak tetsziket magyarok...

 

"Betanított internetes munka!"

A jó pénzkereseti lehetőségek olyanok, mint a hegycsúcsok melyeket köd borít.

Te nem látod őket, mégis ott vannak.

Mindenki csak nyerhet!

Lássuk csak, hogy milyen előnyökre tehetsz szert!

Egy egyszerű, 0,5 perces INGYENES és kötelezettségmentes feiratkozással?

- Egy különleges "Betanított Internetes Munka"!
- a regisztráció nem jár kötelezettségekkel!
Nincs belépési, regisztrációs, a "próbaidő" után, Te döntesz, hogy mennyit akarsz keresni!
Nem kell eladni vagy bármit is vásárolni!

- Ez az ÉLET törvényein alapuló, igazságos és mindenki számára egyforma esélyeket biztosító rendszer!

FONTOS!!! A munkát akkor kezdheted el, ha megkapod a webirodádat! Ehhez reagálni kell az e-mail-ekre amiket kapsz, hogy tudjuk érdemes-e rád időt szakítani.

Ez engem érdekel! KLIKK>>IDE

Az Okos PÉNZ visszatalál

Regisztrálj most, hiszen az idő számít!

És az INGYENES regisztrációval, tényleg csak NYERHETSZ!
"Jó helyen, és főleg jó időben." - hiszen tudod!

Ez engem érdekel! KLIKK>>IDE

Mindenki belebotlik egyszer a szerencséjébe, csak feltápászkodik, összeszedi magát, és tovább áll! Ne járj így!


FONTOS!
 
Verted már a fejed a falba valaha, amikor rájöttél, hogy a kellő pillanatban mégsem jó döntést hoztál?

Most még meccs előtt vagy!

Amikor nekem megmutatták a KMD-t, azonnal igent mondtam, mert:
- mert ezzel a rendszerrel csak NYERHETEK,
- mert bármi történik is, nincsenek kötelezettségeim,

A regisztráció után, megkapod a további teendőket,

És a teljes hozzáférést a "Titkos lapokhoz"!

Ez engem érdekel! KLIKK>>IDE

Nem ismerek más olyan rendszert,

amelyik ennyire komolyan vette volna azt az elvet,

hogy aki a cipófűzőjét be tudja kötni, az meg tudja csinálni! :)

Ez engem érdekel! KLIKK>>IDE

 

Szólj hozzá!

TIPP: Betanított internetes munka

2012.04.23. 00:46 Anti-aging

 Betanított internetes munka

Keress napi 2000-3000Ft-ot akár csak napi 10-20 perc időráfordítással.

Aki cipőfűzőjét be tudja kötni az, megtudja csinálni. 

KLIKK>>Megnézem!

Szólj hozzá!

Halolajat keres? Ezt olvassa el!

2011.12.04. 22:06 Anti-aging

 

Üdvözlöm az oldalon!

Azért vagyok, hogy Önnek segítsek.

FONTOS!!!

Mi keltette fel az érdeklődését?
Mire keresi a megoldást?
Milyen információra van szüksége?

Küldjön üzenetet az oldal alján, ha elolvasta... és részletesen tájékoztatjuk.

Németh Attila vagyok az Organic Mission független partnere (mellesleg Magyarország egyik legjobb mountainboard sportolója, ezt a bizalom miatt írtam, mert Én sem adom a nevem olyanhoz ami nem működik).

Miért éppen őket választottam és miért választanak ilyen sokan minket?

 

Röviden azért, mert ár/érték arányban olcsó, hatékony és biztonságos megoldásokat kínálunk.

Röviden, míg mások demonstrálnak, mi (ők) bizonyítanak!

Nem ígéret, bizonyíték!

Lássuk a medvét röviden tömören!

Cégünket 4 magyar egészségtudatos fiatalember alapította meg 2009. aug 24-én.

Gyólai György, Varga Anita akik nagyon sikeresek.

 

Ludmán Szabolcs aki nevéhez fűződik, hogy sms-ben tudunk autópályamatricát és parkolójegyet fizetni, és

 

Dr. Ládi Szabolcs, aki alternatív rákgyógyász. Aki nem a kemoterápiát, sugárkezelést válassza, ő előbb utóbb nála köt ki. Magyarország, Európa sőt világszerte is elismert rákkutató. Az ő révén kerültünk kapcsolatba híres professzorokkal, úgy mint

 

Prof. Dr Paul Claytonnal az Alkalmazott Táplálkozástudomány létrehozója. Mengyelejev és Mendel leszármazottja. A Brit királyi orvosi kamara tagja, több európai kormány infektológiai szakértője az új tipusú fertőzéses megbetegedésekkel kapcsolatban.

 

Egy teljesen új egészségügyi modellt vezetünk be Magyarországon és egész Európában.

 

Monopolhelyzetben lévő termékeink vannak. Hazánkban az OM termékei az egyetlen étrendkiegészítők, amelyek tudományosan igazolt, terápiás értékkel rendelkeznek.

 

Minden veszélyes összetevő nélküli naturkozmetikumokkal, és terápiás értékű, bio táplálékkiegészítőkkel foglalkozunk, amik nem is tápl.kiegészítők, hanem kiegészítő táplálékok,a természet erejét felhasználva táplálékkötésbe hozzuk a kivont hatóanyagokat, így a hatóanyagok azonnal felszívódnak, azonnal bekapcsolódnak az anyagcserefolyamatainkba, ezzel 20-64x-es biológiai aktivitást érünk el más hagyományos táplálék kiegészítőkhöz képest.

 

Napokon belüli állapotváltozásokat érünk el akár súlyosan beteg embereknél is, van olyan termékünk aminek egy napi adagja 13-15%-kal csökkenti a koleszterinszintet, illetve egy vadonatúj immunrendszererősítőnk 30-50 perc alatt elmúlasztja pl. az influenzát.

 

Tudunk segíteni még:

  1. daganatos,
  2. szív-és érrendszeri betegségekben,
  3. allergia,
  4. asztma,
  5. vérnyomás,
  6. koleszterinproblémákban,
  7. emésztési problémákban,
  8. stb...

 

Világszinvonalú tudományos háttérrel rendelkezünk, több, mint 100 klinikai vizsgálattal bizonyítjuk termékeink működését. Szuper prémium kategóriát képviselünk, mert organikus alapanyagokat használunk, melyek energiadúsak, vegyszermentesek és genetikailag nem manipuláltak.

 

Új innovációs Nanodermtechnológia termékpaletta!!! Ezek a termékek perceken belül hatnak, perceken belül érezhető a hatásuk, így szinte eladja magát a termék. 

 

Ismerkedjen meg Ön is ezekkel a formulákkal saját, egyéni egészségi állapotának, igényének megfelelően...

KLIKK>>Megismerkedem!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

22. századi megoldás a 21. század emberének

2011.10.20. 11:13 Anti-aging

 

Ha kérdése van, vagy felkeltettük érdeklődését: KLIKK>>Kapcsolat!

 

 

Szólj hozzá!

Mozdulj, mozdulj, mintha élnél ember!!! Mire vársz?

2011.08.02. 10:21 Anti-aging

   Küldetés röviden: meggyógyítani Földünket, testi, lelki és anyagi jóléthez, tudatos élethez segíteni minél több embertársunkat. – Milliók életét jobbá tenni.

A ma nem csak TV, hanem már a gép elé is szögezett, tartatlan embereket ki lehet és ki kell mozdítani, meg kellene mozgatni, azért mert:

  1. lusták
  2. túlsúlyosak
  3. nem kitartóak
  4. nincs energiájuk
  5. nem változnak, maradiak
  6. nem sportolnak, nem mozognak
  7. dolgoznak, de nyűggel...
  8. nincs elég pénzük, nem, hogy hobbira, de még megélni sem, ne is beszéljünk a többiről...

Mozdulj, mozdulj, mintha élnél ember!!! Mire vársz?

Merjetek változni! Mozdúljatok velem, velünk!

 

Németh Attila (Atesz) vagyok 1984-ben szültettem kétszeres arany-és háromszoros ezüstérmes mountainboardozó sokak számára veszélyes, mások szerint csodálatra-és irigylésre méltó hobbit űzük, melyet már sikerült komoly magaslatokba is emelnem: sorra hozom el a sportág dobogós díjait.

Fedezd fel weboldalam, menüpontok segítségével, különböző problémákra találsz, hatékony és biztonságos megoldásokat, böngészd érdeklődéssel.... 

KLIKK>>Megéri!

 

Forrás: megeri.8x.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

BionX terméktapasztalatok videó

2011.03.17. 11:23 Anti-aging

Melyik termék érdekli, vagy mire keresi a megoldást?

Írjon bizalommal, részletesen tájékoztatom és ajándékban részesítem!

nemethattila153@gmail.com

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

Innovatív anti-ageing formula, mely 48x erősebb a omega 3 halolaj aknál

2011.03.03. 23:38 Anti-aging

Fogyaszt valaki a családodban Omega 3-at vagy más halolajakat?

Vagy agytáplálékokat, memória-javítót?

Netán bőrtáplálékot???

Ez 100% kristálytiszta készítmény az Antarktisz környéki vizekből…

Krill olaj - halolajak helyett. Krill rákok (Euphasia Superba) kivonata, amely Omega-3-6-9 zsírsavakat és astaxantint tartalmaz különösen tiszta formában.

 A krill apró, garnélarákszerű, héjas tengeri rákféle, amely a hideg vizű óceánokat, elsősorban az Antarktisz környékét népesíti be. Alighanem ez a legkevésbé kihasznált biomassza a földön, hasznosítása viszonylag nemrég kezdődött. Kiemelkedő antioxidáns aktivitással, előnyös omega 3-6-9 zsírsav aránnyal (15:1:6) rendelkezik (a klasszikus halolaj omega 3-6 aránya 3:1), kolint tartalmaz. Foszfolipid formája egyedi, a világ egyetlen nem növényi eredetű flavonoidját is tartalmazza.  Ez a forma biológiailag nagymértékben hasznosíthatóvá teszi az összetevőket az agy és a sejtmembránok számára, védve működésüket. Összetevői javítják az életminőséget, az általános, fizikai, mentális és érzelmi egészség fenntartását, erősítik az immunrendszert, serkentik az erőnlétet, valamint javítják az ízületek általános mozgékonyságát és védik a bőrt.

A krill olaj számos jótékony hatása ismert:

  • Fokozza az agyi, idegrendszeri teljesítményt, növeli a koncentrációs képességet, javítja a mentális és érzelmi funkciókat
  • Segíti a szív és a máj megfelelő működését
  • Javíthatja a vércukor értékeket
  • Támogatja a csontok, ízületek épségének megőrzését (mozgásszervi fájdalmak csökkentése, gyulladáscsökkentés, ízületi merevség csökkentése, csontkárosodás megelőzése
  • Enyhíti a pre-menstruációs syndroma (PMS) tüneteit (fájdalom csökkentés)
  • Támogatja az immunrendszert
  • Hatékony bőrvédő (javítja a hidratáltságot, csökkenti a ráncok mélységét, lassítja a bőr öregedését)
  • Több, mint háromszázszor erősebb, mint az A- és E-vitamin
  • Több, mint 48-szor erősebb, mint az Omega-3 halolaj
  • Nagy tisztaságú, nem tartalmaz nehézfémeket és - szabadalmaztatott gyártási eljárásnak köszönhetően - más szennyeződéseket, ill. oldószer- vagy tartósítószer-maradványokat sem.

 OÉTI notifikáció: megtörtént

Árajánlatkérés, kérdezés>>Kapcsolat

 

Adásvétel visszajelzések vevőktől:

Bea197

köszönöm a gyors ügyintézést

Ramina989

Minden rendben zajlott, ajánlom mindenkinek:)

juhsajt

Korrekt, megbízható partner, mindenkinek ajánlom!

Izadia84

Megbízható partner!!!!!

Maya72

Segítőkész, gyors, megbízható, ajánlom mindenkinek!!! ++++++

csofemrajka

Nagyon korrekt Köszönöm Csak ajánlan lehet

nemo007

Gyors, korrekt partner.

labarex

Minden rendben történt, gyors, pontos, ajánlom mindenkinek+++

tecadry

Minden rendben zajlott. Ajánlom.

oreggida

Mindenkinek ajánlom,pontos,megbízható

Erzso963

Korrekt partner, mindenkinek ajánlom.

fadob1

Minden rendben volt, gyors, korrekt partner.

gagyongyi

Segítőkész gyors pontos alapos csillagos ötös

juditfne

Minden rendben zajlott !

vamazsu

Minden rendben, kifogástalanul zajlott. Az árut gyorsan
megkaptam.Köszönöm.

csucsu30

Minden rendben volt, gyors és kedves partner! ++++++++++++

Bertusivett

Gyors,pontos,korrekt partner.Csak ajánlani tudom

bihon

Nagyon korrekt eladó, az adásvétel zökkenőmentesen zajlott, gyorsan megkaptam a terméket.
Mindenkinek ajánlom. Köszönöm.

Edoka13

Rendkívül kedves, segítőkész, korrekt, gyors megbízható partner!Mindenkinek csak ajánlani tudom!

ThotEugen

Maximálisan elégedett vagyok! Csupa ++++++++++++++

majorwinters

Minden rendben történt, gyors, pontos, ajánlom mindenkinek+++

melinda971

megbízható, pontos

martika123

Minden rendben volt ,gyorsan, pontosan kaptam a megrendelt terméket.

balazspeter77

Minden rendben ment ajánlom másoknak is.

solatt

Korrekt megbízható. Ajánlom mindenkinek.

lilianya04

Rendben lezajlott az adás-vétel.

Edoka13

Nagyon gyors, rugalmas, megbízható, kedves partner! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

nemgyorgyike

Gyors, korrekt ügyintézés és szállítás volt

rajcziildi

Korrekt, gyors partner. Maximálisan elégedett vagyok. Köszönöm.

maarki

Nagyon gyors és korrekt.

ttibor55

Korrekt, megbízható, gyors, bátran ajánlom mindenkinek :-) +++++

euphrosyne

Korrek, megbizható partner. Mindenkinek ajánlom

liluisk

Minden rendben történt.Korrekt partner.++++++

tecadry

Nagyon szépen köszönöm. Azt hiszem még fogok jelentkezni.

panka009

Teljesen tökéletes az átvett áru

gaszavi

Minden rendben zajlott.

Evibady7

Ajánlom mindenkinek!Köszönöm!+++++++++++++++++++++++++++

torpiko

Gyors, pontos megbízható!!! Ajánlom mindenkinek.

tundus4

Köszönöm,minden rendben volt,ezesetben én voltam kicsit lassú. +++++

146vanvan

Örülök a szerencsének, hogy hozzájutottam a hasznos termékekhez.

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

Omega 3 halolaj nál 48 szor erősebb!! Mi az?

2010.11.10. 16:56 Anti-aging

Krill rákok (Euphasia Superba) kivonata, amely Omega-3-6-9 zsírsavakat és astaxantint tartalmaz különösen tiszta formában.

 A krill apró, garnélarákszerű, héjas tengeri rákféle, amely a hideg vizű óceánokat, elsősorban az Antarktisz környékét népesíti be. Alighanem ez a legkevésbé kihasznált biomassza a földön, hasznosítása viszonylag nemrég kezdődött. Kiemelkedő antioxidáns aktivitással, előnyös omega 3-6-9 zsírsav aránnyal (15:1:6) rendelkezik (a klasszikus halolaj omega 3-6 aránya 3:1), kolint tartalmaz. Foszfolipid formája egyedi, a világ egyetlen nem növényi eredetű flavonoidját is tartalmazza.  Ez a forma biológiailag nagymértékben hasznosíthatóvá teszi az összetevőket az agy és a sejtmembránok számára, védve működésüket. Összetevői javítják az életminőséget, az általános, fizikai, mentális és érzelmi egészség fenntartását, erősítik az immunrendszert, serkentik az erőnlétet, valamint javítják az ízületek általános mozgékonyságát és védik a bőrt.

A krill olaj számos jótékony hatása ismert:

  • Fokozza az agyi, idegrendszeri teljesítményt, növeli a koncentrációs képességet, javítja a mentális és érzelmi funkciókat
  • Segíti a szív és a máj megfelelő működését
  • Javíthatja a vércukor értékeket
  • Támogatja a csontok, ízületek épségének megőrzését (mozgásszervi fájdalmak csökkentése, gyulladáscsökkentés, ízületi merevség csökkentése, csontkárosodás megelőzése
  • Enyhíti a pre-menstruációs syndroma (PMS) tüneteit (fájdalom csökkentés)
  • Támogatja az immunrendszert
  • Hatékony bőrvédő (javítja a hidratáltságot, csökkenti a ráncok mélységét, lassítja a bőr öregedését)
  • Több, mint háromszázszor erősebb, mint az A- és E-vitamin
  • Több, mint 48-szor erősebb, mint az Omega-3 halolaj
  • Nagy tisztaságú, nem tartalmaz nehézfémeket és - szabadalmaztatott gyártási eljárásnak köszönhetően - más szennyeződéseket, ill. oldószer- vagy tartósítószer-maradványokat sem.

 OÉTI notifikáció: megtörtént

Törzsvásárló>> Regisztráció

Termékforgalmazó>> Regisztráció

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

Omega 3 halolaj? Van 48 szor erősebb nála! Nagy hatékonyságú koncentrátum

2010.10.12. 14:26 Anti-aging

A „nyugati” egészségügy egyre betegebb. A fejlettebb piacgazdaságokban az elmúlt 50 év alatt emelkedett ugyan az átlagéletkor, ám az is látható: sokasodnak a betegek, a betegeskedő emberek.

 

Tovább élünk, mint 100 vagy 50 évvel ezelőtt, azonban egyre gyakrabban fordulnak elő krónikus, degeneratív betegségek, amelyek leküzdésére egyre több drága gyógyszert fogyasztunk, egyre költségesebb orvosi beavatkozást veszünk igénybe.

 

S miközben egy-egy járvány vagy vírus veszélyei miatt aggódunk, elfeledkezünk arról, hogy nagyságrendekkel több ember hal bele a kórházi kezelésekbe, az egészségügyi személyzet tévedéseibe, műhibáiba, a gyógyszer túl- vagy félreadagolásokba, a mellékhatásokba.

Ha jól megnézzük a legkülönfélébb orvosi terápiákat, azt tapasztalhatjuk, hogy mindegyikben van egy közös vonás: az orvos a természetnek parancsoló úr, akinek megbízatása az, hogy a természettől átvegye a gyógyítás szerepét.

 

Körültekintéssel adagolhatjuk ugyan a gyógyszereket, de amikor krónikus betegségekről beszélünk, vagy egész egyszerűen csak egészségesebbek akarunk lenni, egészen más módszereket kell alkalmaznunk a vegyszeres beavatkozás helyett. Arra a bizonyos másféle, a nyugati gyógyászatot kiegészítő, avagy a szervezetet kiegyensúlyozó szemléletre van szükség

 

Mi hiányzik a nyugati egészségügyből? Például a gyengéd, az embert és az emberi szervezetet egységes egész rendszernek tekintő gyógyítási szemlélet, amely ellensúlyozná a nyugati gyógyászat drasztikus módszereit.

A nyugati mintájú kezelések milliók szenvedését és korai halálát idézik elő…

 

Gyógyszer mellékhatások következtében hazánkban évente 3-7 ezer ember hal meg (napi 8-20).

Mit tehetünk? Vissza a forráshoz! Alkalmazza Ön is – saját egészségének megtartása érdekében!

Megoldások, amelyek ötvözik az évszázadok óta bevált természetes anyagok szelídségét a legújabb tudományos kutatások eredményeivel.

Tehát korszerű, csúcstechnológiájú kivitelben, tömény, sűrített, koncentrált formában elérhetők.

(tudományos eredmények, legújabb technológiák, magas minőségű alapanyagok)

Ismerkedjen meg Ön is ezekkel a megoldásokkal saját, egyéni egészségi állapotának, igényének megfelelően>>Megismerkedem!

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

48-szor erősebb, mint az Omega 3 halolaj Mi az?

2010.10.09. 09:12 Anti-aging

 

Ez nem más mint az Antarctic

Hivatalos információk itt KATT>>Antarctic

Fontos információk

A telített zsírsavakban, a koleszterinben gazdag, és élelmi rostban szegény táplálkozás hatására növekszik a vérben a koleszterin szint, ez pedig az üőerek falán zsírszerű anyagok lerakódásához, az érelmeszesedés első fázisához vezet. A túlzott konyhasó (nátrium) bevitel hatására magas vérnyomás betegség alakul ki, ami fokozza az érelmeszesedés bekövetkeztének és következményeinek – szívinfarktus, agyvérzés – veszélyét.

 

A többszörösen telítetlen zsírsavakat esszenciális, létfontosságú zsírsavaknak is nevezzük, mert ezeket a szervezet nem tudja előállítani, csak a táplálékunkból származhatnak.

A tengeri halakban lévő un. omega-3 zsírsavak gátolják az érelmeszesedés kialakulását és erősítik a szervezet immunrendszerének működését
Mi lehet az oka annak, hogy az eszkimók japánok, norvégok, illetve azon populációk, akik sok halat esznek sokkal kevesebb egészségügyi problémával küzdenek? A válasz az omega-3 típusú zsírsavakban is keresendő, azokban a "jótékony zsírsavakban" melyek a halakban találhatók meg, mint pl. a lazac, és elősegítik a szervek és a szövetek optimális működését. A tudósok éppen ezért azt javasolják, hogy hetente kétszer-háromszor fogyasszunk többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag halat, de az emberek nagy része jó ha hetente egyszer fogyaszt ilyet.

A szív- és érrendszeri betegségek kíméletlenek. E szempontból veszélyeztetett korosztály a 40 felettiek, elsősorban a férfiak, de a nőknek is tudniuk kell, hogy a klimax közeledtével amikor csökken az ösztrogén szint, elveszítik viszonylagos védettségüket és támad a szívinfarktus. Az 50-es éveikben járó nők körében ez a veszély megsokszorozódik!

Rizikótényezők

A legfontosabb a szív- és érrendszeri rizikófaktorok kiküszöbölése, illetve csökkentésére. Ezek közül mindenképpen figyeljünk oda az alábbiakra:
• Dohányzás
• Emelkedett vérzsír szintek
• Táplálkozás
• Elhízás
• Magas vérnyomás
• Mozgásszegény életmód

Mikor ajánlott tehát az omega3

Elsősorban azoknak hasznos, akik a fenti rizikótényezőket figyelembe véve veszélyeztetettek, de számos egyéb jótékony hatása miatt mindenkinek ajánljuk megelőzésre, akik törődnek egészségükkel és szeretnék megőrizni azt, illetve az alábbi, már kialakult betegségek kezelésére:

1. Szív-és érrendszeri megbetegedések:
Az újbóli szívinfarktus rizikójának csökkentésére, vérrögképződés, érelmeszesedés, szívritmuszavar, magas koleszterinszint csökkentésére, magas vérnyomás kiegészítő kezelésére

2. Izületi problémák
Bizonyos ízületi gyulladásoknál jótékony hatású

3. Bőrbetegségek
Gyulladásos bőrbetegségek megelőzésére és kezelésére (ekcéma, psoriasis)

4. Egyéb jótékony hatások
A szellemi teljesítőképesség fokozása
Emésztőrendszeri gyulladások csökkentése
Dohányosok légzőszervi panaszainak csökkentése
Segíti a bőr rugalmasságának, fiatalságának megőrzését

5. Legújabb kutatási eredmények
Jótékonyan hat a látásra
Csökkenti a hajhullást


 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

Omega 3 halolaj

2010.10.09. 08:58 Anti-aging

Alexandra Tények kiskönyvtár

CLARA FÉLIX

Fókuszban az omega-3 olaj

 

Bevezető

Nem tud kiigazodni a különböző zsiradékok kö­zött? Nem tudja megmondani, mi a különbség a jó, illetve a rossz zsiradék között? Távolról sincs egye­dül. A Fókuszban az omega-3 olaj elolvasása után azonban az Ön számára is nyilvánvaló lesz, hogy me­lyek azok az étolajak, amelyek nagyban csökkentik a szívbetegség és a rák esélyét, bizonyos fájdalmakat enyhítenek, s még sok más kínzó állapotot megszün­tetnek. Míg sok zsiradékféle árt az egészségnek, leg­alábbis ha túl sokat fogyasztunk belőlük, az omega-3 olajok - melyeket halolajként is szoktak emlegetni -igen jót tesznek szervezetünknek.

Miért ez a sok bizonytalanság a zsiradékok körül? Mindez az orvostudomány egyik/nagy, mintegy 50 év­vel ezelőtti tévedésére vezethető vissza. Akkoriban a szakemberek úgy döntöttek, hogy az amerikai lakos­ságnak a többszörösen telítetlen olajokra van szüksége ahhoz, hogy a szívrohamok járványszerű terjedése megálljon. Az alapvető hibát abban követték el, hogy kihagyták azokat a speciális olajokat - a zsírsavak omega-3 családját -, amelyekről ebben a könyvben szó lesz. Az amerikaiak étrendje már egészen kielégítő volt, ami a jó olajokat illeti, az ételekben amúgy is kis mennyiségben lévő omega-3 olajokat azonban kiszűr­ték más többszörösen telítetlen olajjal együtt - s így a belőlük fellépő hiány már-már kritikussá vált.

Manapság már számos súlyos betegség visszafor­dítható - vagy ami még jobb, megelőzhető - azáltal, hogy ezek a speciális olajok visszakerülnek étrendünk­be. A legtöbb orvos és táplálkozási szakember azonban még mindig sötétben tapogatózik azt illetően, hogy mi a szerepe ezeknek az olajoknak. Ön lehet az egyik olyan páciens, aki felvilágosítást ad orvosának. Való­színűleg nem is tudja majd ezt megállni, ha megtapasz­talja, milyen javulásokat idéz elő egészségében ez az étrendjében bekövetkező minimális változtatás.

A következő oldalakon megtudhatja, hogy mi a zsírsav, hogy mi teszi az omega-3 olajokat különleges­sé, illetve hogy mi az oka annak, hogy olyan gyakori panaszok is, mint például a száraz bőr és a fájós ízüle­tek megszűnnek, ha ezeket az olajokat ismét étren­dünk részévé tesszük. Arról is szó lesz, hogy miként segítenek az omega-3 olajok az asztma és az allergia leküzdésében, illetve hogy velük még egyes életveszé­lyes betegségek, például a szív-, a cukorbetegség, va­lamint a rák is megelőzhető. Emellett olvashat még ar­ról is, hogy miért hívják ezeket a speciális zsírokat „az agy eledelének", és hogy segítségükkel a természetünk morgósból mosolygóssá változhat.

Az omega-3 olajok legelőnyösebb tulajdonsága, hogy testünk igen könnyen befogadja ezeket, s így na­gyon gyorsan elkezdhetik a test gyógyító és regeneráló folyamatainak felerősítését. Az omega-3 olajok tehát igazán a „jó oldalon" állnak.

 

1.

Mik az omega-3 olajok?

 

Kevés olyan amerikai van manapság, aki még sohasem hallotta azt a tanácsot, hogy napi zsírfogyasztása kalóriafogyasztásának legfeljebb 30% - át tegye ki. A különböző könyvek és ma­gazinok tele vannak a zsírcsökkentés tippjeivel, az élelmiszerboltok polcain pedig egyre szapo­rodnak a csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmen­tes termékek. Olyan ember is kevés van azonban, aki tudja, hogy nem minden zsírféle ártalmas, hanem egyes zsírok éppen hogy elengedhetetlen részei táplálkozásunknak. Ez a fejezet elmagya­rázza, hogy melyek ezek az egészséges zsírok, és hogy miért olyan fontosak az egészséges test és az agy számára.

 

K.: Mik azok az omega-3 olajok?

V.: Az omega-3 olajok a zsírok egy igen speciális fajtájához tartoznak, mégpedig az alapvető zsír­savakhoz. A kulcsszó az „alapvető", ami orvosi nyelven azt jelenti, hogy ezek a zsírok feltétlenül szükségesek  az  egészséges   élethez.   Nélkülük semmiképpen nem lehetünk egészségesek. Az 1930-as években a kutatók rájöttek, hogy az ösz-szes növényben vagy állatban fellelhető zsír kö­zött csak kettő van, amelyhez szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutnia. E kettő közül az egyik az omega-3 olajok, a másik pedig az ome-ga-6 olajok családjába tartozik. Ha ezeket az alapvető zsírsavakat elhagyjuk az étkezésünkből, az egészségünk láthatja kárát - ugyanúgy, mintha a vitaminokat vagy az ásványi anyagokat hagyjuk ki.

 

K.: Hogyan befolyásolják az omega-3 olajok az egészségünket?

V.: Most, hogy a kutatók újra elkezdték vizsgálni az omega-3 olajokat, előnyös tulajdonságaik sora egyre növekszik.

Először is csökkentik a szívbetegségek esé­lyét. Az omega-3 olajok a vérsűrűség természetes csökkentői. Alacsonyan tartják a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjét, csökkentik a magas vérnyomást, illetve segítenek abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól. Általában véve tehát elősegítik a jó vérkeringést.

Másodszor, természetes gyulladáscsökkentők, s így megelőzik vagy enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az asztma, az ízületi gyulladás, a menstruációs görcsök és a migrénes fejfájások.

Harmadszor, a szem retinájának különösen szüksége van az omega-3 olajokra a jó látáshoz. Az omega-3 olajok emellett javítják a szem haj­szálereinek a vérellátását, s ugyancsak jót tesznek a szív ereinek is.

Negyedszer, az omega-3 olajok szolgálnak az „agy táplálékául" is. Az omega-3 olajok többszö­rösen telítetlen zsírsavainak többsége építi fel az agy szürkeállományának nagy részét. A kutatók szerint azokban az országokban, ahol sok halat esznek, igen kevés depressziós ember van, míg az Egyesült Államokban, ahol kevés halat fogyasz­tanak, a depresszió komoly probléma.

Ötödször, az omega-3 olajok a rák kockáza­tát is csökkentik. Minderről később bővebben is szólunk.

 

K.: Honnan tudhatom meg, hogy szükségem van-e omega-3 táplálékkiegészítőre?

V.: Nem száraz a bőre? A száraz bőr az omega-3 olajok hiányának első és leggyakoribb tünete. A bőr minden egyes sejtjét membrán veszi körül, amely normális esetben benntartja a nedvességet a sejtben. Ez a membrán a test természetes ned­vességszigetelője. Az omega-3 olajok is részét képezik ennek a membránnak, s így fokozzák a bőr nedvességtartalmát és puhaságát. Ha Önnek száraz a bőre vagy van valamilyen fent említett

más problémája, megvan a valószínűsége annak, hogy túl kevés omega-3 olajat fogyaszt.

 

K.: Tulajdonképpen mi az a zsírsav?

V.: Minden zsír ugyanazokból az összetevőkből -szénből, oxigénből és hidrogénből - épül fel. Ezek az elemek zsírsavnak nevezett molekulákká szerveződnek. A zsírsavmolekula zsír része lánccá összeállt szénatomokból áll, a sav részt pedig oxi­gén- és hidrogénatomok alkotják, melyek a szén­lánc végéhez kötődnek. Egy lánc négy-huszon­nyolc szénatomból állhat, s a lánc hosszúsága sze­rint megkülönböztetünk rövid, közepes és hosszú láncú zsírsavakat.

   

K.: Mit jelent az, hogy „többszörösen telítetlen"?

V.: A zsírsavmolekulán belül a szénlánc is hor­doz hidrogénatomokat. A telített zsírokban a szénlánchoz olyan sok hidrogénatom kapcsoló­dik, amennyi csak lehetséges - a lánc tehát hidro­génatomokkal telített. A telítetlen zsírsavakban a szénlánchoz kevesebb hidrogénatom kapcsoló­dik, tehát még van hely rajta. A telítetlen zsírsa­vak lehetnek egyszeresen vagy többszörösen telí­tetlenek. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban két  hidrogénatom  levált  két  egymást  követő szénatomról a lánc közepén. Ennél a szén-szén kötésnél, ahonnan a hidrogén levált, kettős kötés alakul ki, mely a lánc gyenge pontját képezi és megtöri a láncot. Mivel a töréses láncok nem tudnak szorosan egymáshoz simulni, az egyszere­sen telítetlen zsírsavak kevésbé szilárdak, s már szobahőmérsékleten megolvadnak. A többszörö­sen telítetlen zsírsavakban még több - négy-tizenkettő - hidrogénatom vált le a szénláncról. Minél kevesebb hidrogén van egy láncon, annál több törés van benne. S minél több törés van benne, annál folyékonyabb a zsiradék.

 

K.: Miért hívnak egyes zsiradékokat omega-3-nak?

V.: Az omega-3 olajok többszörösen telítetle­nek, ami azt jelenti, hogy láncaikban kettő vagy több kettős kötés található. Az „omega-3" elne­vezés onnan származik, hogy az első kettős kötés - a lánc zsír felőli oldalától számolva - a harma­dik szénatomnál van. Az „omega-6" olajoknál pedig az első kettős kötés a hatodik szénatomnál található.

 

K.: Az omega-3 olajok és a halolajok voltaképpen ugyanazok?

V.: Bár mind az omega-3 olajok, mind pedig a halolajok alapvető fontosságúak az egészség szempontjából, hatásuk különböző, sőt, gyakran ellentétes. Az omega-3 család bázismolekulája az alfa-linolénsav (LNS). A lánca tizennyolc szén­atom hosszúságú és nagyon telítetlen, mivel há­rom kettős kötése van. Az LNS röviden „18:3n3", ami azt jelenti, hogy „tizennyolc szénatom, há­rom kettős kötés, omega-3 család".

Amikor LNA tartalmú zsírokat emésztünk, enzimjeink az LNS-ek egy részét hosszabb, még többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakká ala­kítják. A kutatók ezek közül az eicosapentén savra (EPS) és a docosahexén savra (DHS) for­dítják a legnagyobb figyelmet. Az EPS húsz szén­atom hosszúságú, és öt kettős kötés van benne. A DHS a legtelítetlenebb omega-3, huszonkettő szénatom hosszúságú és hat kettős kötés találha­tó benne. Legalább tíz LNS-re van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy egyet EPS-sé ala­kítson.

AZ LNS leginkább növényi eredetű táplálé­kokban található, melyek közül a legfontosabb a lenmag, a lenmagolaj, a repceolaj, a dió és a zöld leveles zöldségek, mint például a porcsin. A nö­vényi eredetű ételek ritkán tartalmaznak EPS-t vagy DHS-t, amelyek a halolajokban találhatóak. A legfontosabb kivétel a friss (nem^ szárított) al­ga, amely a szigeteken vagy tengerpartokon élő népek étrendjének nagy részét képezi.

A halak és a kagylók ezzel szemben kevés LNS-t tartalmaznak általában, viszont sok ben­nük az EPS és a DHS. A halakban több található ezekből, mint a kagylókban, mivel a halak szöve­teiben több a zsír. A halakból kivont olaj tehát az EPS és DHS gazdag forrása lehet. A bálnákban, cetekben és delfinekben szintén sok ilyen zsírsav található, annak ellenére hogy emlősök. Az ösz-szes tengeri állatnak szüksége van ugyanis ezekre az igen telítetlen omega-3 olajokra ahhoz, hogy elég hőt tudjanak termelni, és hogy szöveteik a jeges vízben is rugalmasak maradjanak. Ugyan­ezen okból kifolyólag hideg időben nekünk is több omega-3 olajra van szükségünk.

 

K.: Ha mind az omega-3 olajok, mind pedig az omega-6 olajok elengedhetetlenek az egészséges test számára, miért csak az omega-3 olajok körül csapunk ekkora hűhót?

V.: Az orvosok (legalábbis Amerikában) már negyven éve mondják, hogy a többszörösen telí­tetlen zsírsavak milyen fontosak az egészség, kü­lönösen a szív számára. Az 1950-es években ugyanis a szívroham egy új fajtája tűnt fel, melyet nem a szokásos fertőzések, veleszületett rendel­lenességek vagy egyszerűen az idős kor okozott, hanem teljesen váratlanul ért egészséges kinézetű, 40-50 éves férfiakat. A boncolások zsíros lera­kódások által beszűkített ereket mutattak ki, a szívbe vezető fő artéria pedig sokszor teljesen el­záródott. Sajnos beléptek nyelvünkbe az „ate-roszklerózis" és a „szívkoszorúér-betegségek" ki­fejezések.

Az étkezési szokások az ipari forradalom óta jelentősen megváltoztak. Ezen változások közül kettő - hogy túl sok, húsokból származó telített zsiradékot, illetve túl kevés telítetlen zsiradékot fogyasztunk - a kutatások szerint igen rosszat tesz a szívnek. Az 1950-es években az orvosok ar­ra kezdték biztatni az embereket az Egyesült Ál­lamokban, hogy több telítetlen zsiradékot egye­nek. Az omega-3 olajokról viszont elfelejtkeztek. Az élelmiszeripar vagonszám termelte a többszö­rösen telítetlen olajokat, mind kereskedelmi, mind otthoni háztartási célokra. Az országot el­árasztották a kukorica-, a mogyoró-, a kender­mag-, a napraforgóolajok, melyek mind tele van­nak omega-6 olajjal, viszont igen kevés omega-3 olajat tartalmaznak.

Érthető ez az egyoldalúság, hiszen akkoriban jóval kevesebbet tudtak az alapvető zsírsavakról, mint a már évtizedekkel korábban felfedezett vi­taminokról. Nemcsak arra kellett rájönniük a tu­dósoknak, hogy milyen összetettek a zsírsavak, de még gyerekcipőben járt az a technológia is, mellyel az emberi szövetekben mérni és analizál­ni tudták őket. Könnyű volt hát a kutatóknak a korábbi, omega-3 olajokkal foglalkozó kutatásokat abbahagyni és inkább a „szívet megmenteni" hivatott omega-6 olajokra koncentrálni.

Szerencsére az 1970-es években felfigyeltek arra a tényre, hogy milyen hihetetlenül kevés szívbetegség fordul elő a grönlandi eszkimók kö­rében annak ellenére, hogy rengeteg zsírt esznek. Kiderült, hogy az általuk fogyasztott zsír tele van az oly sok ideig mellőzött omega-3 olajokkal, melyek az étrendjük legnagyobb részét kitevő halakból és kagylókból származik. Ezek a hírek újabb kutatási lázat ébresztettek. Végül is ezek a kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az emberek számos problémája - rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri rendellenessé­gek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus - részben abból ered, hogy nem fo­gyasztanak elegendő omega-3 olajat.

Az alapvető zsírsavak

Az alapvető zsírsavak mindkét családja szükséges az egészséges élethez. A modern étrend azonban túl sok omega-6 olajat tartalmaz az omega-3 olajhoz képest.

 

K.: Egész életemben azt hallottam, hogy el kell hagynom a vajat és a telített zsírokat, és helyettük sok telítetlen olajat kell fogyasztanom. Most mi a baj ezzel?

V.: Az egyik legkeményebb feladat, mellyel a táplálkozási tanácsadóknak most szembe kell nézniük az, hogy elismerjék, a többszörösen telí­tetlen zsírsavak nagyarányú fogyasztása mára visszaütött. Miközben az omega-6 olajak szív­megmentő hatását dicsérték és elhanyagolták az omega-3 olajokat, elértek, hogy naponta 10-30-szor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3 olajat. Ennek most kezd beérni az eredménye, ami sajnos nem más, mint hogy az emberek még betegebbek lettek.

Az omega-6 olajak magas szintje az omcga-3 olajok kiegyensúlyozó hatása nélkül pontosan azoknak a betegségeknek a kialakulását segíti elő, amelyeket megelőzni volt hivatott. Igen, ide tartozik a szívbetegség, az allergia, az asztma, az autoimmun rendellenességek, a túlsúlyosság, a cukorbetegség és a depresszió, sőt a rák is. Egy fontos, 1997-ben Japánban végzett kutatás arról számol be, hogy Japán történetében most először kezdett nőni ezeknek a betegségeknek a száma, ahogy az emberek elkezdték nyugati mintára át­alakítani az étrendjüket, és több omega-6 olajat fogyasztanak.

Sok, ezzel a problémával foglalkozó kutató meg van győződve arról, hogy egészségünk meg­őrzéséhez az ómega olajok olyan arányára van szükség, melyben az omega-6 olajokból csak há­romszor annyit fogyasztunk, mint az omega-3 olajokból. Gyógyító célokra pedig az egy-egy arány javasolt. Mindez úgy tehető még érzékletesebbé, ha elképzeljük, hogy vadászó-gyűjtögető őseink mindkettőből ugyanannyit fogyasztottak. Ez az arány tűnik tehát a lcgideálisabbnak a tes­tünk számára.

 

K.: Miért nincs elég omega-3 olaj a táplálékainkban?

V.: Az omega-3 olajok legfontosabb forrásai egyszerűen kimentek a divatból, annak ellenére, hogy régebben a táplálkozás alappillérei voltak. Jő példa erre a hal. Régen, amikor az élelmet meg nem tudták vonatokkal, kamionokkai és re­pülővel szállítani, az emberek mindig tó vagy fo­lyó melle települtek. Ez nemcsak az ivóvizet és a közlekedést biztosította számukra, hanem a megbízható feherjeforrásokat is, például halat és kagylót. Minden ehető anyag közül kétségtelenül a hal és a kagyló az omcga-3 olaj bajnoka.

Az első amerikai telepesek is a vadakból sze­rezték be fehcrjeszükségletüket. Ezek a húsok amellett, hogy fehérjében gazdag ételek, omega-3 olajokat is tartalmaznak. Manapság táplálkozá­sunk a házilag tenyésztett szarvasmarhára tá­maszkodik, amiben szinte alig van omega-3 olaj.

A dió és a vajdió, melyek szintén jó omega-3 olaj források, az amerikai konyha alapvető nyers­anyagai voltak. Manapság ezeket a diókat inkább pekán- és kesudióval helyettesítik, melyekben ke­vés az omega-3 olaj.

A történelem folyamán az emberiség már a korai görög és római időktől kezdve igen nagyra értékelte a lenmagot, melyet azonban a II. világ­háború után olyan olajok váltottak fel, melyek a legjobb esetben is csak igen kevés omega-3 olajat tartalmaznak. Mostanában sokfelől hallható, hogy a lenmagot vissza kell hozni az étrendünk­be; a lenmag és a belőle sajtolt olaj ugyanis több omega-3 olajat tartalmaz, mint bármely más ehe­tő mag vagy olaj.

A porcsin alacsony növésű, kis húsos levelű növény, sok országban kedvelt saláta alapanyag, ezenkívül főzeléknek és savanyúságnak is fo­gyasztják. Ennek ellenére az Egyesült Allamok- i ban gaznak tartják, holott a korai időkben a bennszülött amerikaiak mind élelemként, mind pedig gyógyszerként igen nagyra tartották - s a néphagyományok ismét nagyon bölcsnek bizo­nyultak. 1986-ban ugyanis Artemis P. Simopou-los, M.D., kutatócsoportjával felfedezte, hogy a porcsinban van a legtöbb omega-3 olaj az ehető zöldnövények közül. Azt is kimutatták, hogy ez a növény C- és E-vitaminban is igen gazdag.

 

K.: Miért olyan könnyű túl sokat enni az omega-6 olajokból?

V.: A halat és a kagylót leszámítva sokkal köny-nyebb hozzájutni az omega-6 olajokhoz, mint az omega-3 olajokhoz. Mindennapi eledeleink kö-

zül például olyan ételek gondoskodnak az ome­ga-6 olaj szükségletünk kielégítéséről, mint a különböző gabonapelyhek, a teljes őrlésű lisztből készült péksütemények, a diók, a napraforgómag, a mogyoró, a szárazbab, a tojás, a baromfi és a disznó. Ehhez már semmilyen kiegészítő olajra nincs szükség. Az omega-6 olajok, a margarin és a majonéz bőséges használata a salátákhoz, szendvicsekhez, pékárukhoz, sült ételekhez tipi­kusan 20. századi jelenség. Azelőtt az olajat taka­rékosan használták, hiszen az általánosan hasz­nált olajokat, mint például a lenmagolajat vagy az olívaolajat, kézzel hajtott présekkel állították elő, és csak szezonálisan volt elérhető. A háztartások helyettük baromfi- vagy disznózsírt használtak.

Mivel a két zsírsavcsalád aránya létfontossá­gú, minél több omega-6 olajat fogyasztunk, annál több omega-3 olajra van szükségünk. Ha nem fogyasztunk elég omega-3 olajat, a magas ome-ga-6-fogyasztás kétszeresen is visszaüt.

 

K.: Ha most elhagyom a legtöbb olajat és margarint, honnan jutok hozzá az ugyancsak szükséges omega-6 olajokhoz?

V.I Ha Ön józan, egészséges táplálkozást folytat, aligha van szüksége külön omega-6 olajokra. A legtöbb népszerű dió, mag és teljes őrlésű gabona, illetve a belőlük készített kenyerek és pelyhek kevés omega-3 olajat, viszont sok omega-6 olajat tartalmaznak. A csirke, a pulyka, a bárány és különösen a disznó szinte alig tartalmaz ome­ga-3 olajat, viszont rengeteg omega-6 olaj van bennük. Bár a szójabab és a belőlük készült ter­mékek, mint például a tofu, a miso és a tempeh jó omega-3 olaj források, viszont omega-6 olaj­ból körülbelül tízszer annyit tartalmaznak. A dió minden más olajos magnál több omega-3 olajat tartalmaz, az omega-6 olaj tartalma viszont négy­szerese az omega-3 olajénak. Még a lenmagolaj­nak is 15 %-a omega-6 (bár emellett 55%-a ome­ga-3). Most már világosan látszik, hogy a túl sok omega-3 olaj, majonéz és salátaöntet használata milyen könnyen felboríthatja zsírsav-háztartásun­kat.

 

K.: Mik azok a transzzsírsavak?

V.: A transzzsírsavakat korunkban a csúcstech­nológiás eljárásokkal feldolgozott étkezési olajak eredményezték. Minél telítetlenebb (folyéko­nyabb) egy zsír, annál könnyebben megavasodik. Az olajak hidrogenizálását az 1900-as évek elején kezdték használni, a minél hosszabb ideig eltart­ható zsírok előállítására. Ebben az eljárásban hőt és fémkatalizátorokat használnak ahhoz, hogy a hidrogénatomokat visszakényszerítsék a zsírsavak szénatomláncára. Ennek eredményeként kemény

zsírtömb jön létre, mely a boltok polcain hosszú ideig eltartható, az alapvető zsírsavakból viszont semennyit sem tartalmaz.

Ennek az eredeti eljárásnak a változata az ún. „könnyű hidrogenizálás" vagy „részleges hidroge-nizálás", melyet manapság sok olaj és margarin előállításakor használnak, ugyanis nem annyira kemény zsírt eredményez. Sajnos ez az eljárás az olajak omega-3 és omega-6 összetevőit mester­séges „álzsírrá" alakítja, mely már nem tudja be­tölteni azt az élettani funkciót, amelyet az alapve­tő zsírsavak. Ezek az ún. transzzsírsavak, melyek nemcsak a különböző olajakban és margarinok­ban találhatóak, hanem abban a több száz vagy ezer ételben is, amelyet az élelmiszeripar ezek felhasználásával készít.

A transzzsírsavak igen alattomosak, ugyanis eléggé hasonlítanak az alapvető zsírsavakra ah­hoz, hogy sejtmembránjaink szívesen befogadják őket. Ha azonban egyszer már a szöveteink ré­szévé válnak, nem tudják azt a funkciót betölteni, amit az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Minél több transzzsírsavat eszünk, annál nagyobb lesz a hiány az omega-3 olajból.

Amikor az élelmiszeripar rákényszerült, hogy az állati zsírok helyett a „szívbarát" többszörösen telítetlen olajokat használjon, a kereskedelemben kapható élelmiszerek transzzsírsav-tartalma az egekig ugrott. Az élelmes élelmiszeripar ugyanis azt találta ki, hogy félig hidrogénezett olajokra tért   át   annak  érdekében,   hogy  termékeinek

ugyanaz a ropogós, omlós állaga maradjon, mint amit az állati zsírok és a kókuszolaj biztosítottak. Még a csecsemőknek készített babapiskóták is félig hidrogénezett zsírt tartalmaznak. A Natura szaküzletek vagy a bioboltok a legjobb helyek ah­hoz, hogy vajat, kókuszolajat és nemhidrogéne­zett növényi olajokat, elsősorban canolaolajat vá­sároljon.

 

K.: Jó, elfogadom, hogy az omega-3 olajok elengedhetetlenül fontosak, de miért? Milyen bizonyítéka van arra, hogy többre lenne szükség belőlük?

V.: Nem minden orvos hitte el, hogy az omega-3 olajokat büntetlenül elhagyhatjuk étrendünkből. Az egyik ilyen orvos Edward N. Siguel M.D., Ph.D. volt. Új módszert fejlesztett ki az emberi szövetek zsírsavtartalmának méréséhez és anali­zálásához, majd ötszáz „egészséges" ember vér­plazmáját elemezte. A legtöbbjüknek igen ala­csony volt az omega-3 szintje, és igen nagy egyenlőtlenség mutatkozott az omega-3- és az omega-6-szint között.

Donald O. Rudin, M.D., aki akkoriban egy nagyobb pszichiátriai intézet molekuláris biológia kutatásainak vezetője volt, kimutatta, hogy az omega-3 olajok élelmekben való előfordulása

már csak a 20%-a annak, amennyi a hagyomá­nyos amerikai étrendben előfordult. Ez meggyőz­te őt arról, hogy az omega-3 olajok hiánya lehet az^ „hiányzó láncszem", amely egyes betegségek, például az ízületi gyulladás, a szívbetegség, a túl­súlyosság, a depresszió és a skizofrénia egyre gyakoribbá válását előidézi. Az 1980-as évek ele­jén nem hivatalos felmérést végzett 44 önkéntes körében, akik közül 12 súlyos elmebajban szen­vedett. Ezenkívül mindannyiuk olyan fizikai problémákkal is küszködött, amelyek semmilyen kezelésre nem reagáltak.

Ezek az önkéntesek naponta háromszor egyénileg meghatározott mennyiségű lenmag- és halolajat kaptak, illetve kiegészítésül E- és B-vitamint. Emellett folytatták orvosi kezelésüket és a szokásos étrendjüket azzal a kikötéssel, hogy ne egyenek omega-6 olajakat és margarint.

Az eredmények minden várakozást felülmúl­tak. Egy-két éven belül a mentálisan egészséges páciensek javulást tapasztaltak olyan hosszú ideje tartó problémáikban, mint például az ízületi gyul­ladás, a magas vérnyomás, a zöld hályog, a fe­szültségre jelentkező fejfájás, az angina (erőlkö­déskor jelentkező mellkasi fájdalom), az érzé­keny belek szindróma, a száraz bőr és az ekcéma. Ezenkívül fokozódó jó közérzetről számoltak be.

A 12 elmebajjal küszködő beteg közül leg­alább hétnek enyhültek a pszichotikus tünetei, s emellett javult a közérzete. Mentális és érzelmi megerősödésük párhuzamosan zajlott fizikai bajaik - a nagyon száraz bőr, az érzékeny belek, az ízületi gyulladás, a tinnitus (zajok a fejben) -enyhülésével.

 

K.: Hogy lehet az, hogy egyetlen tápanyag ilyen sok betegségre hatással van?

V.: Ezen nem kell túlságosan meglepődnünk. Hiszen egyetlen kis vitamin, a niacin volt az, amely egy csapásra megszüntette a pellagra által okozott három „D"-t: a diarét (hasmenés), a dermatitist, és a dementiát (tudathasadást). Egyes szakértők egy negyedik „D"-t is beillesztet­tek a sorba - a „halál"-t, miután az 1900-as évek elején délen borzasztó pellagrajárványok söpör­tek végig. A becslések szerint 1915-ben 10 000 ember kapta meg a betegséget, majd további 7000 halt meg 1929-ben. Ezenfelül több ez­ren végezték különböző elmegyógyintézetekben. A legtöbb áldozat olyan szegény volt, aki kukori­caliszten, kukoricadarán, disznózsíron és fehér­lisztből készült kekszeken élt. A hatóság meg volt győződve arról, hogy fertőző betegségről van szó, egészen addig, amíg 1937-ben néhány igen beteg páciens kísérletképpen B2-vitamint, niacint ka­pott, és „csodás módon" meggyógyult, még pszi­chózisából is.

Az 1960-as évek elején a tudósok rájöttek, hogy egy hormonszerű vegyületet, a prosztaglandint, mely az egyik legfontosabb ismert biológiai anyag, a test egyedül az omega-3 és az omega-6 zsírsavakból képes előállítani. Ezen alapvető zsír­savak mindkét családja szükséges ahhoz, hogy ez az újonnan felfedezett, egész testünkre kiterjedő szabályozórendszer működhessen. Az omega-3 és omega-6 olajokból előállított prosztaglandino-kat és a hozzájuk tartozó molekulákat összefog­laló néven „eicosanoidok"-nak nevezzük. Az eicosanoid ugyanolyan fontosnak bizonyult, mint például az inzulin hormon, melyet a hasnyálmi­rigy állít elő. Az inzulin azonban a vérben kering, míg az eicosanoidok abban a sejtben vagy szövet­ben fejtik ki hatásukat, amelyben létrejönnek. A tudomány végre rájött, hogy az alapvető zsírsa­vak miért olyan alapvetők - a belőlük előállított eicosanoidok mindenből kiveszik a részüket, hi­szen minden szervrendszerre hatással vannak.

 

K.: Végül is mi győzte meg a kutatókat arról, hogy az omega-3 és az omega-6 olajok egyaránt szükségesek az egészséges táplálkozáshoz?

V.: A prosztaglandinoknak (eicosanoidoknak) lehetnek jó és rossz hatásai is . A rossz hatások akkor lépnek fel, ha egy bizonyos eicosanoidból túl sok termelődik.  Potenciálisan legkárosabb anyagok sejtjeinkben az arachidonissavból (AS), azaz egy omega-6 zsírsavból termelődnek. Mivel az orvosi világ nagy ellenállást mutatott az ome-ga-3 olajok szükségességének elismerésével szemben, azok a kutatók, akik más véleményen voltak, igen nehezen publikálhatták nézeteiket a tudományos folyóiratokban.

A grönlandi eszkimókkal kapcsolatos felfede­zés egy csapásra megváltoztatott mindent. Világ­szerte kezdtek pénzt áldozni az omega-3 olajok és a szív kutatásának finanszírozására. Az orvosi világ nagy izgalommal várta az eredményeket, melyek hamar megjelentek a mérvadó folyóira­tokban, így történt, hogy az omega-3 olajok vég­re lefékezhették az omega-6 olajokból átalakuló, az erek károsodásáért felelős eicosanoidok túl-termelődését.

A természet nyilvánvalóan úgy rendezte, hogy mindkét zsírsavcsaládra szükségünk legyen. Egyensúly - erről szól az egész, s éppen ez az, ami sok ember étrendjéből hiányzik.

 

2.

Szívbetegség és rák

 

Ebben a fejezetben két olyan egészségügyi problémával foglalkozunk, amelyek szoro­san kapcsolódnak az omega-3 olajokhoz. Az egyik az ateroszklerózis, melyet az ómega olajok­kal összefüggő állapotok közül a legtöbbet kutat­nak. A másik a rák, mely szintén a modern kor­nak az omega-3 olajokkal összefüggő betegsége.

 

K.: Az omega-3 olajok tényleg segíthetnek a szívroham és a szélütés megelőzésében?

V.: Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AS ome­ga-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák. A normális szin­tű tromboxan által kiváltott vérrögképződésre szükségünk van ahhoz, hogy egy-egy sérülés al­kalmával ne vérezzünk el, a túl sok tromboxan ál­tal okozott rendellenes vérrögképződés azonban veszélyes. A felesleges vérrögök akadályozhatják a keringést, csökkenthetik egy-egy testrész vérel­látását. Ha egy rög (trombus) nem hagyja, hogy a szívbe vagy az agyba elég vér jusson, szívroham, vagy szélütés léphet fel. Dr. Edward N. Siguel szerint az EPA nevű omega-3 olaj szintjének nö­vekedése a vérben az aszpirinhez hasonlóan megakadályozhatja a vérrögök képződését, és így megelőzheti a szívbetegséget, ráadásul minden­féle mellékhatás nélkül.

Az omega-3 olajoknak megvan az a különle­ges képessége is, hogy egy vérben található zsír, a triglicerin magas szintjét csökkenti. Egy ome-ga-3-kutató, William Harris Ph.D., a Kansas Ci­tyben lévő University of Missouri orvosprofesszo­ra szerint a megemelkedett triglicerinszint a szív­betegségek egyik fontos rizikófaktora.

Az omega-3 és az omega-6 olajok együttesen alkotják azokat a speciális lipideket vagy zsírokat, amelyek a testünk minden egyes sejtjét felépítő membránokat alkotják. Ezek a membránok olya­nok, mint a ház falai. Amellett tehát, hogy eicosanoidokat termelnek, az omega-3 és ome­ga-6 olajok annak szabályozásában is részt vesz­nek, hogy mi kerül be a sejtjeinkbe és mi kerül ki belőlük, azaz tulajdonképpen kapuként is mű­ködnek. Az omega-3 olajok növelik a vörösvér­test membránjának rugalmasságát, ennek ered­ményeként a vörösvértestek könnyebben jutnak át a hajszálerek kanyarjain. Egyszóval a vér fo­lyékonyabbá válik, ami nemcsak az egész test vérkeringését javítja, beleértve az agyat is, hanem a szív dolgát is megkönnyíti.

 

K.: Az omega-3 olajok közvetlenül hatnak a szívre és az erekre?

V.: A magas vérnyomás szélütéshez és szívro­hamhoz egyaránt vezethet. Ennek egyik oka le­het, hogy túl magas az egyik omega-6 eicosanoid, a thromboxan szintje. A thromboxan az erek egyik hatékony összehúzója. Az omega-3 olajok segítenek a magas vérnyomás normalizálásában azáltal, hogy - mint azt már sejteni lehet - meg­akadályozzák a thromboxan túltermelődését, és így elősegítik az erek megnyúlását és elernyedé­sét.

A New England Journal of Medícine nemré­gen arról számolt be, hogy a szélütéssel és szívro­hammal összefüggésbe hozott, megkeményedett és beszűkült artériákat (az ateroszklerózist) az erek falainak krónikus gyulladása is okozhatja. Ez a gyulladás olyan pirossággal és duzzadással kezdődik, mint amikor az ujjunkon egy vágás el­fertőződik, a szakértők szerint azonban az erek túl aktív immunsejtjei ezt a gyulladást fenntart­ják, és így egy eredetileg védekezési mechaniz­mus rombolásba fordul. Még az is felmerült, hogy az ilyen gyulladás az ateroszklerózis jóval alapvetőbb oka, mint a koleszterin vagy a magas vérnyomás. Az omega-3 olajok még azelőtt semlegesítik az omega-6 olajokat, hogy azok az arté­riák gyulladásához vezető láncreakciót indíthat­nának, s így ezáltal is fontos szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében.

Az omega-3 olajok a szívritmus szabályozá­sában is segítenek. A szívrohamok nem mindig halálosak, könnyen halállal végződhetnek azon­ban, ha a szív vad, szabálytalan, aritmikus rezgés­sel - fibrillációval - válaszol rájuk, ami megaka­dályozhatja, hogy a vér eljusson egy-két létfontos­ságú szervbe, mint például az agyba. A halolajból származó omega-3 olajok segítik megelőzni az aritmia (szívritmuszavar) kialakulását. A túl gyors szívdobogást is lelassítják azáltal, hogy csökkentik a szívizmok sejtjeinek elektromos izgathatóságát.

 

 

 

K.: Segíthetnek az omega-3 olajok olyan embereken is, akiknek már van valamilyen érrendszeri betegségük?

V.: Artemis P. Simopoulos, M.D. szerint az ome­ga-3 olajok a már előrehaladott szívkoszorúér­betegségben szenvedő embereken is segíthetnek. A bizonyítékot két híres kísérlet szolgáltatja; az egyik az Angliában végzett DART-próba, a má­sik a franciaországi Lyon-diétával végzett szívku­tatás. Mindkét nagy kutatás szívroham után fel­épült embereket állított be két különböző étrend­re. Az emberek fele a szívspecialisták és az Ame­rikai Szívbetegek Társasága által ajánlott, ún. „okos" diétát követte, mely omega-6 olajokban gazdag és omega-3 olajokban szegény volt. Az emberek másik fele omega-3 olajokban gazdag étrendet fogyasztott. Sokkal több beteg maradt életben az omega-3 csoportban - olyannyira, hogy két év után a francia felmérés etikai okok miatt hirtelen véget ért, hiszen az új diéta annyi­val jobbnak bizonyult.

Dr. Donald O. Rudin nem hivatalos felméré­sében két beteg, akik angina pectorisban (a mell­kasban jelentkező fájdalom, melyet a szív elégte­len vérellátása okoz terhelés esetén) szenvedtek, „minden fájdalom teljes megszűnéséről számol­tak be néhány hónappal azután, hogy lenmagolaj-kúrát kezdtek" - írja Dr. Rudin. Egyik önként jelentkezője keringési problémái miatt még arra is képtelen volt, hogy rövid távokat gyalog meg­tegyen anélkül, hogy kínzó fájdalmat ne erezzen. A lenmagolaj néhány hónapon belül itt is a fáj­dalom megszűnését eredményezte.

„Egy másik keringési betegség, az ún. Ray-naud-betegség - mely a kéz és a láb ereinek rendellenes összehúzódása révén jeges végtago­kat eredményez - két beteg esetében is javarészt megszűnt" - írja Rudin.

 

K.: Azt hallottam, hogy az omega-3 olajokkal a rák is megelőzhető. Igaz ez?

V.: A szakértők általában megegyeznek abban, hogy az erős immunrendszer a legjobb védelem a rák ellen. De mint ahogyan a test összes többi rendszerének, az immunrendszernek is szüksége van táplálékra. Még ha az étrendünk az összes ' szükséges alapvető tápanyagot tartalmazza is, az omega-3 és az omega-6 olajok egyensúlyának felbomlása az immunrendszer funkcióinak elég­telenségéhez vezethet. Dr. Simopoulos szerint a különböző zsírok különféleképpen befolyásolják a daganatok kifejlődését. Az omega-6 olajok általában véve elősegítik a tumor növekedését, míg az omega-3 olajok gátolják a tumornöveke­dést.

Egy teljesen új felfedezés szerint az omega-3 zsírsavak speciális „akadályokat" képeznek, így megnehezítik azt, hogy a rákos sejtek egy elsőd­leges daganatból áttételeket képezzenek.

Dél-Afrikában egy kutatócsoport a vastagbél­rák előfordulási arányát hasonlította össze a kis halászfalvakban és az urbanizált Cape Townban élő emberek között. A vizsgálat eredménye sze­rint a városlakók között hatszor olyan gyakori volt a vastagbélrák, mint a falusiak körében. Elő­ször nem értették, hogy miért. Úgy tűnt, hogy a városlakók kétszer annyi zöldséget és gyümölcsöt esznek, mint a falusiak, és étrendjük többet tar­talmazott azokból a tápanyagokból - rostokból, kalciumból és antioxidánsokból -, amelyek köz­ismerten védenek a rák ellen. A laboratóriumi vizsgálatok aztán fényt derítettek az igazi okra – a falusiaknak háromszor annyi omega-3 zsírsav és jóval kevesebb omega-6 olaj volt a vérében annak a sok halnak köszönhetően, amit meget­tek. Az omega-3 és az omega-6 olajok közötti egyensúly tehát jóval egészségesebb volt az ese­tükben.

 

K.: Mi a helyzet a lenmaggal? Ez is jó rák ellen?

V.: A dél-afrikai felmérésben nyilvánvalóan a halban található omega-3 olajok játszották a fő szerepet. Ezenkívül azonban a lenmag is jelentős védelmet nyújthat. Ezek a kis barna magok nem­csak hogy rákellenes LNS-t, azaz más omega-3 olajok építőanyagát tartalmazzák, hanem egy speciális rostot, a lignant is. A testünkben a ligna-nok az ún. mammalian lignanokká alakulnak, melyek segítségével a mell-, vastagbél- és proszta­tarák megelőzhető. A laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a lignanok megakadályozták az új daganatok képződését, míg az LNS lassítot­ta a már meglévők növekedését. A kettő kombi­nációja pedig a melldaganatokat kevesebb mint a felére zsugorította a patkányok esetében.

S van még egy előnye a lenmag fogyasztásá­nak - segítségével a testünk 75-80-szor annyi mammalian lignant tud előállítani, mint akkor, ha valamilyen más, lignanban gazdag ételt, pél­dául szárazbabot eszünk.

Francia kutatók 3 évig figyelemmel kísértek 120 mellrákos beteget. Ez alatt az idő alatt kide­rült, hogy azoknak a nőknek, akiknek a mell kör­nyéki sejtjeiben több LNA volt, a rák jóval kevés­bé terjedt át más testrészekre. A mellrák ötször olyan valószínűséggel képezett áttételt akkor, ha az LNS szintje alacsony volt.

Most, hogy már tudományosan is meg tudjuk magyarázni a lenmag jótékony hatását, könnyű belátni, hogy miért értékelték már évezredek óta olyan nagyra ezt a növényt és a belőle készült olajat az emberi társadalmak. Dr. Simopolous, aki Görögországban nőtt fel, megjegyzi, hogy már Plinius is utal a görög lenmagos kenyérre.

 

3.

Agyfunkciók

 

Az ómega zsírsavakról kiderült, különösen fontosak a mentális egészség megőrzéséhez. Számos mentális betegség, köztük a depresszió és a skizofrénia is lehet egy omega-3 hiánybetegség tünete. Ebben a fejezetben közelebbről is szem­ügyre vesszük néhány gyakori mentális betegség és az omega-3 meg az omega-6 olajok összefüg­gését.

 

K.: Miért hívjuk az omega-3 olajokat az „agy táplálékának"?

V.: Az agyunkat főleg a lipideknek nevezett zsí­rok alkotják, köztük a koleszterin és az egyszere­sen, illetve többszörösen telítetlen zsírok. Míg a szervezetünk a koleszterint és a legtöbb agyli-pidet is elő tudja állítani, a többszörösen telítet­len zsírok beszerzése attól függ, hogy mennyi omega-6 és omega-3 olajat tartalmazó ételt eszünk. Az AS, az egyik omega-6 zsírsav, és a DHS, az egyik omega-3 zsírsav, agyunk leggyakoribb többszörösen telítetlen zsírsava. Közülük is a DHS-ből van több.

Magzatkorunkban a méhlepény látott el min­ket elegendő AS-sel és DHS-sel, melyet az anya táplálékából, illetve az anya szöveteiből vont el, ha az anya táplálékában nem volt elegendő. Ha egy terhes anya a magzatát elegendő omega-6 zsírsavval, viszont nem elég omega-3 zsírsavval táplálja, akkor a természet ezt azzal kompenzálja, hogy az omega-6 zsírokat hosszabb láncú, telí-tetlenebb zsírokká alakítja, melyek a DHS-re ha­sonlítanak. A hasonlóság azonban nem elég a működéshez. Egy kísérlet jól kimutatta a különb­séget. Azok a fiatal patkányok, amelyeknek az anyja meg voltak fosztva az omega-3 olajoktól, olyan agyat fejlesztettek ki, amely tele volt ome­ga-6 DHS-pótlóval. Azokkal a patkányokkal ösz-szehasonlítva, amelyek omega-3 olajjal táplált anyától születtek, ezeknek a patkányoknak visel­kedési rendellenességeik voltak, és korántsem teljesítetek olyan jól a labirintustesztekben.

Elmondhatjuk tehát, hogy egy terhes anya minél több halat és más, omega-3 olajokat tar­talmazó ételt illeszt étrendjébe, annál több DHS-t juttat magzatának, s annál kisebb lesz an­nak a lehetősége, hogy ő vagy magzata hiányt szenved. Ugyanez igaz a már megszületett, szop­tatott csecsemőre is. 1997-ben a Amerikai Gyer­mekgyógy

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

Omega 3 halolaj

2010.10.09. 08:57 Anti-aging

Kevesen tudják, hogy az emberi agy 60 %-át zsírok (lipidek) alkotják. Jelentős részüket éppen az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak képezik.

 

Az agyat több milliárd agysejt (neuron) alkotja. Két neuron összekapcsolását szinapszisnak nevezik. A neuronok közötti hézagon keresztül a jel továbbítására különleges anyagok (mediátorok) szolgálnak. Az  agy helyes működéséhez omega-3 zsírsav  EPA (eikosapentaén) és DHA (dodekahexaén) savra van szükség.

 Az omega-6 savból pedig a GLA (gamma-linolénsav  - fontos az idegingerek átvitelele miatt) az  - EPA-val  és a DHA-val együtt,

 az idegsejtek alap-építőkockáit alkotja.

 

Az EPA biztosítja az idegsejtek közötti kommunikációt, amely élettanilag fontos folyamat.

 

Tekintettel arra, hogy  folyamatos a felhasználása, a szervezetnek naponta szüksége van rá.

A test azonban e zsírsavak előállítására nem képes, azért táplálékból  kell hozzájutnia.

 

Omega-3 savban gazdag forrás a hal (lazac, makréla, tonhal) omega-6 savakat pedig a gabonaszemekben és a növényi magvakban találunk.

 


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj

Omega 3 halolaj

2010.10.09. 08:52 Anti-aging

Az omega-elv

Egyes halolajak védik a szívet. Talán az agyat is meggyógyítják?

Sally Squires
Washington Post Staff Writer
Washington Post, Tuesday, August 19, 2003; Page HE01

A cikk eredeti, angol nyelvű szövege itt olvasható.                                              

Természetes előfordulásuk: hal, lenmag, canola [egy Kanadában őshonos növény, amit géntechnológiailag módosítottak, hogy kevesebb savat tartalmazzon és így jobb íze legyen– Hippocampus], diófélék, avokádó. Kivonják, csomagolják és árulják őket étrendkiegészítők formájában. Egyre gyakrabban fordulnak elő adalékanyagként olyan népszerű élelmiszerekben, mint a kenyér, tejtermékek, margarin, bébitápszer, cereáliák.

 Az omega-3 zsírsavak már kivívták a kardiológusok nagyrabecsülését, mivel védik a szívet az artériák elzáródásához és szívritmuszavarokhoz vezető gyulladás ellen. Egyre több bizonyíték van, hogy ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak hasznosak lehetnek a diabetes komplikációinak megelőzésében és a fájdalmas izületi gyulladások enyhítésében.

 Most a pszichiáterek is közelebbről szemügyre vették őket. A néhol „boldog olajaknak” is becézett omega-3 zsírsavakat  vizsgálat alá vonták a depresszió, bipoláris betegség, figyelemhiányos hiperaktivitás, alkoholizmus, Alzheimer-kór, és még a szülés utáni depresszió kezelésére is. Az év elején az Amerikai Pszichiátriai Társaság egy bizottságot hozott létre, hogy áttekintse az eredményeket és terápiás javaslatokat tegyen az omega-3 zsírsavakra.

 Különösen figyelemre méltó, hogy az ezen zsírok hasznosságára utaló bizonyítékok a kutatások széles köréből erednek: populációs vizsgálatok, klinikai tesztek, neurokémiai alaptudomány. 

 „Az adatok konzisztensek és nagyon robusztusak ezeken a területeken” – mondta Joseph R. Hibbeln, a bethesdai National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) membrán biokémiai és biofizikai laboratóriuma ambuláns szakrendelőjének igazgatója. És mivel nincsenek mellékhatásai, legfeljebb nagyon kevés, az omega-3 zsírsavakban gazdag étrendnek, kis kockázat és nagy nyereség várható ezektől a kutatásoktól. Továbbá remény van rá, hogy az omega-3 zsírsavak hiánypótlóak lehetnek a mentális zavarok kezelésében – például a depresszióban szenvedők legalább 30 %-a úgy találja, hogy a gyógyszerek nem elégségesek a tünetek kezelésére.

 „A fő probléma a depresszióval, hogy nincs olyan kezelés, ami [megbízhatóan] teljes gyógyulást hozna” – mondja David Kupfer, a Pittsburghi Egyetem, Western Psychiatric Institute and Clinic pszichiátriai igazgatója. „Az emberek enyhén depressziósan távoznak a kezelésből és nem tudnak jól funkcionálni. Ez olyan, mint megtenni az utolsó tíz métert  a kapu előtt a futballpályán. Ugyanaz a gyógyszer nem fog segíteni. Valamiféle kiegészítő kezelésre van szükség. Hogy ez az omega-3 lesz-e vagy az orbáncfű vagy valami a táplálkozással kapcsolatos dolog, egyelőre nem tudjuk.”

 Az elképzelés, hogy az omega-3 zsírsavak alkalmasak lehetnek a mentális zavarok kezelésére, Hibbeln fejében született 1984-ben, amikor egy anatómiai laboratóriumban járt. „Egy vágással fölnyitottam az agyat és megdöbbentem, hogy tiszta zsír az egész” – mondja. „A zsírok és lipidek biokémiájának szerepe a pszichiátriai zavarokban jórészt feltáratlan, ami különös, hiszen ismeretes, hogy számos súlyos neurológiai betegség lipidproblémákra vezethető vissza.”

 Jól ismert például, hogy a sclerosis multiplex az idegsejtek zsírokat tartalmazó mielin burkát támadja meg. Egy másik neurológiai betegség, a Gaucher-kór oka, hogy ártalmas zsírok halmozódnak föl a sejtekben, és a neurológiai betegségek egy egész osztálya, az ún. leukodisztrófiás betegségek, az idegsejtek zsírtartalmú mielinjeinek fejlődési rendellenességei miatt lép fel.

 Maga az agy 60 %-ban zsírokból áll, ami új jelentést ad a hájfej kifejezésnek. Szemben azonban a szervezetben mindenhol előforduló zsírszövettel, az agyban található zsírok nagyon változatosak, „olyannyira változatosak, mint a szervezet fehérjéi”– jegyzi meg Hibbeln.

 Az esszenciális zsírsavak olyan zsírok, amelyeket nem tud előállítani a szervezet, mégis szükségesek az egészséges működéséhez. Kulcsszerepet játszanak az agysejtek és a szem, különösen a retina szerkezetében. Létfontosságú a szerepük minden egyes idegsejt sejthártyájában, mind a külső védelem, mind a kulcsfontosságú tápanyagok bejutása szempontjából.  Továbbá az esszenciális zsírsavak szabályozzák az idegsejtek hosszú nyúlványainak, az ún. axonoknak a növekedését, amik lehetővé teszik, hogy az idegsejtek kommunikáljanak egymással.

 Különös módon, noha a szervezet képes telített zsírok, koleszterin és egyes telítetlen zsírok előállítására, nem képes termelni kettőt a legfontosabb zsírsavak közül. Egyik ezek közül az alfa-linolénsavnak nevezett omega-3 zsírsav, ami halakban, canolaolajban és a lenmagban található. A másik egy omega-6 zsírsav, amelynek neve a bosszantóan hasonló linoesav, megtalálható a szójababban, a sáfrány- és kukoricaolajban, továbbá húsokban, baromfiban, halakban és számos népszerű feldolgozott élelmiszerben.  Az omega-3 és omega-6 zsírsavak kémiai szerkezete elegendően hasonlít, hogy versenyezzenek egymással, hogy ugyanazon molekuláris csatornákon át bejussanak az agyba. (Az omega-3 zsírsavak molekuláiban 3 szénatom van a molekula egyik végén, az omega-6 zsírsavakban pedig 6.)

 Ez a tény a természet apró szeszélye maradhatott volna, ha nem következik be egy hatalmas változás az étrendünkben a múlt század során. 1909-ben az amerikaiak által fogyasztott zsiradék jórészt szabadon élő állatokból származott, melyekben jóval magasabb az omega-3 zsírsav tartalom, mint a ma fogyasztott csirkében, marha- és sertéshúsban. A szójabab-fogyasztás 9 gramm volt évente, ami fokozatosan nőtt 1960-ig, amikoris „a szójaolaj átvette a vezető helyet a táplálkozási láncban az USA-ban” – mondja William Lands, biokémikus az NIAAA-nál. „Olyan volt ez, mint egy szökőár.”

 1999-re a szójaolaj, ami fontos összetevő a különböző kekszekben, kenyérben, salátaöntetekben, sült és feldolgozott élelmiszerek egész sorában, 20 %-ra növelte a részesedését a bevitt kalóriákban az Egyesült Államokban, a Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint. A fejenkénti fogyasztás elérte az évi 11 kilogrammot. „Ez azt jelenti, hogy [100 év alatt] 1000-szeresére nőtt az omega-6 zsírsavak fogyasztása” – mondja Hibbeln. „Ezzel szó szerint megváltozott az emberek testének és agyának összetétele. Nagyon érdekes kérdés, amit egyelőre még nem tudunk megválaszolni, hogy mennyire változott meg ezzel az emberek viselkedése.”

 Az agy és a szervezet elárasztása omega-6 zsírsavakkal elvben tisztességtelen versenyelőnyhöz juttathatta ezeket a molekulákat, megakadályozva ezzel, hogy az omega-3 zsírsavak bejussanak a sejtekbe és feltöltsék a raktárakat az agyban és máshol a szervezetben.

 Elgondolkozva ezen a lehetőségen, Hibbeln fölrajzolta egy grafikonra a világ országainak halfogyasztását és a depresszió gyakoriságát. Egy 1998-ban a Lancet című orvosi folyóiratban megjelent cikkében megmutatta, hogy a legnagyobb halfogyasztású országokban – Japán, Taivan, Kórea – egyben a legkisebb a depresszió gyakorisága. A legkisebb halfogyasztású országokban – Új Zéland, Kanada, Németország, Franciaország, Egyesült Államok – a legnagyobb a depresszió gyakorisága. „Nagyon érdekes az országok ilyen összehasonlítása” – jegyzi meg Hibbeln.

 Következő lépésben tekintette a gyilkosságok, öngyilkosságok, erőszakos cselekedetek  gyakoriságát és összehasonlította a halfogyasztással. Hasonló kép rajzolódott ki. A WHO statisztikáit felhasználva Hibbeln úgy találta például, hogy a szárazföld belsejébe zárt Magyarországon, Bulgáriában és Ausztriában élő emberek eszik a legkevesebb halat és követnek el leggyakrabban öngyilkosságot, míg Japánban, Hong Kongban, Kóreában, Norvégiában élő társaik eszik a legtöbb halat és követik el a legkevesebb öngyilkosságot. Az Egyesült Államokban, Kanadában, Olaszországban, Ausztráliában és Svédországban élő emberek e két véglet közé esnek mind a halfogyasztás, mind az öngyilkosságok gyakorisága szempontjából.  

 Ezek után Hibbeln a szülés utáni depresszió szabályosságait vizsgálta meg, ami különösen érdekes betekintést enged az omega-3 zsírsavak pszichológiai vonatkozásaiba. A terhesség során ugyanis az anya az egyetlen forrása a magzat számára egy omega-3 zsírsavnak, az úgynevezett dokozahenaenosavnak (docosahenaenoic acid, DHA). Annyira kulcsfontosságú ez az anyag a magzati agy számára, hogy az anya tartalékai teljesen kimerülnek, ha étrendjében nem szerepel elég DHA. Egy 2002-ben, a Journal of Affective Disorders című pszichiátriai folyóiratban megjelent cikkben Hibbeln azt jelentette, hogy „a szülés utáni depresszió gyakorisága 50-szer magasabb olyan országokban, ahol a nők nem esznek halat.”

 Természetesen az ilyen populációs, más szóval járványtani vizsgálatok eredményei legfeljebb kapcsolatokat és irányzatokat mutathatnak, semmit sem árulnak el az ok-okozati összefüggésekről és biológiai hatásmechanizmusokról. Egy új tudományos elmélet alátámasztásához szükség van mind alapkutatási, mind klinikai vizsgálatokra is.

Nehezen eladható

 A Boston melletti McLean Kórház pszichofarmakológiai laboratóriumának igazgatójánál, Andrew Stollnál gyakran a legnehezebb páciensek kötnek ki, azok, akiken a szokásos kezelés nem segített.

 A kilencvenes évek végére a kutatások megmutatták, hogy a depressziós emberek agyában láthatólag alacsonyabb a DHA szintje, mint az egészséges emberekében. Hussein Manji (National Institute of Mental Health) kutatásai pedig arra utalnak, hogy a depresszióellenes gyógyszerekre javulást mutató betegek agysejtjei nagyobb formálhatóságot („plasztikusságot”) mutatnak, ami azt jelenti, hogy az agysejtek fogékonyabbak a növekedésüket elősegítő változásokra. Más laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak elősegítik az idegsejtek plasztikusságát.

 Stoll összerakta mindezeket az elemeket egy vizsgálatban, amit 30 bipoláris zavarban, más néven mániás-depressziós betegségben szenvedő páciensen végzett. A négyhónapos vizsgálat során, melynek eredményeit az Archives of General Psychiatry című folyóiratban közölte 1999-ben, a betegek egy része omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj kapszulát kapott a betegségükre egyébként is felírt gyógyszerek mellé, másik részük pedig placebo gyanánt olivaolajat  (a szokásos gyógyszereik mellé). Azt találta, hogy az omega-3 csoport sokkal hosszabb ideig volt tünetmenetes, mint a placebo csoport.

 Azóta néhány kisebb, rövidebb futamidejű vizsgálatban szintén megerősítették az omega-3 zsírsavak előnyös hatását. Malcolm Peet és munkatársai az angliai Sheffieldben, a Swallownest Court kórházban egy másik omega-3 zsírsavat – eikozapentaenosavat (eicosapentaenoic acid, EPA) – adott különböző dózisokban olyan depressziós betegeknek, akiknek a tüneteit a depresszióellenes gyógyszerekkel nem lehetett jól kézben tartani. Peet úgy találta ebben a 12 hétig tartó vizsgálatban, hogy napi egy gramm EPA lényegesen jobban javította a betegek hangulatát, mint a placebo. (Mindkét csoport szedte a szokásos depresszióellenes gyógyszerét is.) 

 Stollnak és a mentális betegségek omega-3 zsírsavakkal való gyógyítása más híveinek ezek az eredmények egyfajta igazolásul szolgáltak. „Öt éve még kinevettek és ugrattak bennünket a kollégáink,” – mondja Stoll, aki a pszichiátria professzora a Harvard Egyetem orvosi karán – „mára mindez bekerült a tankönyvekbe.”

 De a történetnek ezzel nincs vége. Egyelőre ismeretlen, hogy pontosan hogyan hatnak az omega-3 zsírsavak. A kutatók tudják, hogy ezek a zsírok EPA-ra és DHA-ra bomlanak a szervezetben, míg az omega-6 zsírsavak úgynevezett arachidonsavra. A szervezetben minden mozgásban van. Így ezek a bomlástermékek egyéb biokémiai reakciók sorát indítják be, melyek szabályzóként működnek számos egyéb kulcsfontosságú anyag termelésében, amelyek aztán befolyásolják a vérrögképződést, immunválaszt, a csontok egészségét, az izmok simaságát és így tovább.

 Az is bizonytalan még, hogy milyen adagban a leghatékonyabbak az omega-3 zsírsavak, noha „ez valószínűleg a napi 1-3 gramm tartományba esik” – mondja Marlene Freeman (igazgató, Women’s Mental Health Program, Univrsity of Arizona Health Science Center, Tucscon, Arizona), aki két kutatási programot is vezet, melyekben a nagy depressziós kockázatnak kitett terhes nőkön vizsgálják az omega-3 zsírsavak hatását.  „Mindez eléggé teoretikus, de azt sem tudjuk igazából, hogy a depresszióellenes gyógyszerek hogyan hatnak.”

 Azt sem mondhatjuk, hogy az omega-3 zsírsavakkal megtaláltuk a panaceát minden mentális betegségre. Skizofréniás betegeken például két vizsgálat volt eddig: az egyik szerint hasznosak, a másik szerint hatástalanok. A DHA kezelésnek „semmilyen hatása nem volt a figyelemhiányos betegségre” – jegyzi meg Stoll. „Viszont senki sem próbálta még az EPA-t, pedig sok bizonyíték van rá, hogy a figyelemhiányos gyerekek EPA-szintje alacsony.”

 Ismeretes, hogy az alkoholizmus hatására kiürülnek az agyból az omega-3 zsírsavak. Azt azonban nem tudjuk, hogy omega-3 zsírsavak adagolásával javíthatók-e az alkoholizmus tünetei. Szintén vizsgálják az omega-3 zsírsavak hatását Parkinson- és Alzheimer-kórban.

 Végül volt egy vizsgálat, melynek eredményeit idén [2003-ban] közölték az American Journal of Psychiatry című folyóiratban a Baylor College of Medicine kutatói, amelyben a DHA kezelés nem hozott kimutatható eredményt major depresszióban szenvedő betegeknél.

 Ezeknek az eredményeknek az alapján nem meglepő, hogy sokan – még a terület kutatói közül is – óvatosságra intenek az omega-3 zsírsavak hasznának túlértékelésével szemben.

 Az amerikai tudományos akadémia egy munkacsoportja hónapokat töltött az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatos kutatások áttekintésével, és végül arra a következtetésre jutottak, hogy egyelőre nincs elég bizonyíték, hogy meghatározzanak egy „javasolt napi fogyasztás” értéket.

 „Elég erős-e a bizonyíték, hogy az omega-3 zsírsavakat használjuk depresszió esetén?” – teszi fel a kérdést Alice H. Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástani professzora. „Elég a bizonyíték, hogy humán kísérleteket végezzünk, de nem elég, hogy általános körű javaslatot tegyünk az étrendkiegészítésre.”

 Időközben szaporodnak a bizonyítékok, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás előnyös a szívnek és a vérkeringésnek. Az egyik legújabb eredmény szerint, ami 2003. augusztusában jelent meg a Circulation című folyóiratban, azoknak, akik hetente legalább kétszer esznek tengeri halat, alacsonyabb a pulzusuk (lassabban ver a szívük), ami azt jelenti, hogy szívverésük erősebb és hatékonyabb, mint azoké, akik hetente kevesebb, mint egyszer esznek tengeri halat. Továbbá a heti kétszer halat evőknél a szívbetegségek kockázata is alacsonyabb.

 Néhány omega-3-kutató annyira meg van győződve ezeknek az esszenciális zsíroknak a jótékony hatásáról, hogy gondoskodnak saját családjukban a bőséges fogyasztásról.

 Addig is, amíg a tudomány dűlőre jut a kérdésben, Lichtenstein felváltva fogad az olivaolajra és canolaolajra a családi ebéd elkészítésénél.

 Stoll meggyőződése olyan erős, hogy szinte erőszakkal tömi a gyerekeibe az omeg-3 zsírsavakat. A két idősebb gyerek naponta szed halolaj kapszulákat, amit a Stoll felesége – szintén pszichiáter – által Stoll eredményein felbuzdulva alapított cég gyárt. A legkisebb gyerek, aki nem szereti a halat és nem tudja lenyelni a kapszulákat, lenolajas ínyencségeket kap: palacsintát lenolajas mézzel és dióval, vadhúst és egyéb sülteket őrölt lenmaggal fűszerezve.

 Stoll szerint „úgy tűnik, bármi, ami jó a szívnek, jó az agynak is.”

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: omega 3 halolaj